Черен кълвач (Dryocopus martius)

Черен кълвач (Dryocopus martius) мъжки

Черният кълвач, макар и включен в червената книга, не е толкова рядък в България колкото пише по книгите, поне според моите наблюдения. Лично аз съм виждал десетина екземпляра във Велико Търновският регион за около половин година, за разлика от Сивия кълвач, от който съм виждал само 2-3.

Определено обаче Черният кълвач е много зрелищна птица особенно прелитайки от дърво на дърво. Сякъш накакъв малък Батман прелита в гората. Все пак това е най-големият кълвач в България с размери до 55 см по дължина и размах на крилете до 80см. Това на фона на гората, където дърветата са близо едно до друго прелитането му наистина е впечатляващо. Между другото Черният кълвач е птицата с най-дълъг език в Европа - над 12 cm.

Не че дълбаенето му на хралупа в дървото е по малко зрелищно, особенно когато извърля натрупалият се талаш, което може да видите по долу в галерията и видеото.

Черният кълвач, както личи и от названието му е черен на цвят със червено чело, теме и тил, а при женската само тила е червен. Младите екземпляри имат леко кафеникав оттенък.

Обитава иглолистни гори предимно, но също така и широколистни. Определено много по-голяма е вероятността да го срещнете в иглолистна, отколкото в широколистна гора.

Зимува в България като брачните двойки остават за дълго време заедно, най-вероятно за цял живот.

Размножителният период започва от средата на февруари до средата на март. Снася през април (3–6 яйца), мъти около две седмици, а малките излитат месец след излюпването. Гнезди повторно при загуба на люпилото.

Гнездовата хралупа се издълбава в ствола на дърво с диаметър около 40 cm и на височина над 4 m.

Храната включва бръмбъри корояди, ларвите им и мравки, както и семена. Освен по дърветата се храни и по земята обикновено около основата на дървета и дънери.

За съжаления дървото на което дълбае хралупата кълвача в галерията беше отсечено точно в периода в които трябваше вътре да е младото поколение. Ще си спестя думите за това деяние, защото ще са по лоши и от псувните на овчар с махмурлук.

Черен кълвач (Dryocopus martius) женски Черен кълвач (Dryocopus martius) женски Черен кълвач изхвърля талаш от хралупата Черен кълвач (Dryocopus martius) Черен кълвач изхвърля талаш от хралупата Черен кълвач изхвърля талаш от хралупата Черен кълвач изхвърля талаш от хралупата Черен кълвач (Dryocopus martius) Черен кълвач (Dryocopus martius) Черен кълвач (Dryocopus martius) Черен кълвач (Dryocopus martius) Черен кълвач (Dryocopus martius) Черен кълвач (Dryocopus martius) Черен кълвач (Dryocopus martius) Черен кълвач (Dryocopus martius) Черен кълвач (Dryocopus martius) Черен кълвач (Dryocopus martius) Черен кълвач (Dryocopus martius) Черен кълвач (Dryocopus martius) Черен кълвач (Dryocopus martius) Черен кълвач (Dryocopus martius) Черен кълвач (Dryocopus martius) Черен кълвач изхвърля талаш от хралупата Черен кълвач (Dryocopus martius) Черен кълвач (Dryocopus martius) Черен кълвач (Dryocopus martius) Черен кълвач (Dryocopus martius) Черен кълвач (Dryocopus martius) Черен кълвач (Dryocopus martius)


Обратно